Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 12.05.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raul Balogh
Titlul articolului: PD testeaza rabdarea UDMR
Acces online: https://www.cotidianul.ro/pd_testeaza_rabdarea_udmr-5750.html


 

PD a decis sa nu voteze Statutul minoritatilor nationale fara ajustari serioase. Pe linga actiunile din tara, democratii si-au mandatat euroobservatorii sa faca lobby impotriva amendamentelor la Raportul Moscovici, care ar favoriza pretentiile UDMR.

Biroul Permanent al PD a decis ieri ca nu va vota proiectul de lege privind Statutul minoritatilor decit daca UDMR accepta modificari in spiritul raportului Comisiei de la Venetia. Principala cerere a democratilor vizeaza eliminarea din actualul proiect legislativ a dreptului de veto pe care Consiliul National al Autonomiei il poate exercita cu privire la numirile si destituirile din functie sau infiintarea si desfiintarea institutiilor culturale, dar si de invatamint care tin de minoritatile nationale.

Propunerea a fost facuta de insusi presedintele PD, Emil Boc. Potrivit explicatiilor sale, Comisia de la Venetia si-a exprimat ingrijorarea pentru faptul ca acest drept de veto ar putea produce perturbari in functionarea sistemului administratiei publice . "In toate celelalte tari in care exista un asemenea consiliu, acesta are doar drept consultativ, nu drept de veto. Nu e nevoie sa introducem noi inovatii fata de legislatia existenta in celelalte state europene", si-a motivat Boc pozitia. Democratii au luat aceasta decizie dupa ce propriii parlamentari din Transilvania au dat de inteles ca nu vor vota proiectul din cauza consecintelor asupra propriului electorat.

Sarcinile euroobservatorilor

Potrivit unor surse din conducerea PD, parlamentarii trimisi ca observatori in Parlamentul European din partea democratilor au fost insarcinati de catre Biroul Permanent al partidului sa faca lobby pe linga parlamentarii europeni pentru ca, din cele 15 amendamente pe marginea Statutului minoritatilor din Raportul Moscovici, sa fie eliminate cele trei care se refera la "self government", ceea ce ar insemna in traducere libera autoguvernare.

Boc, poftit afara

Reactia din partea UDMR nu s-a lasat asteptata. "Nici nu se pune problema sa fim de acord", ne-a declarat presedintele UDMR, Marko Bela, care l-a acuzat pe Emil Boc ca nu isi respecta promisiunile. "Din punct de vedere politic, se intimpla ceva grav, pentru ca presedintele Boc a semnat un acord prin care partidele din Coalitie se angajau sa sustina legea in forma propusa de guvern. Asta inseamna ca nu-si recunoaste semnatura, ceea ce e foarte grav", a adaugat liderul UDMR. Marko Bela spune ca UDMR nu are de gind sa plece de la guvernare, dar cere PD sa se hotarasca daca este de partea puterii sau a opozitiei. "Probabil din cauza lipsei de experienta, domnul Boc s-a speriat de reactia opozitiei si a decis sa asculte de ei, nu de colegii sai", spune Marko Bela. Suparat, acesta  l-a poftit afara din Coalitie pe presedintele PD. "Noi avem acelasi statut ca si PD. Nu am cunostinta ca PD sa fi cistigat alegerile, si noi nu. Cred ca PD trebuie sa se hotarasca daca mai merge in continuare alaturi de noi sau nu", a conchis liderul UDMR.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.